Visitor Centre in Epsom

Epsom, Surrey, UK

Year: 2015, Status: Proposal


exterior view of the pavilion
Exterior – A timber and brick pavilion
Aerial view of the pavilion with people on the roof
Roof as a viewing platform

A 300m2 visitor hub for England’s First World War Centenary Wood on the 260 hectare site, owned and managed by the client The Woodland Trust. The brief sought ‘An inspiring and sustainable building that is both integral to the landscape and has a character in tune with the project’s aims and client’s objectives’.

Our design was an ‘ecological tree stump’ building which has a compact plan footprint close to a circular shape for sustainability. Room shapes are also near circular and form a cluster of bubbles, which can be easily adjusted during the design stage when area requirements of each room are defined more accurately, when the design brief develops.

The building is naturally ventilated through the ventilation turrets on the roof. Visitors are able to go up the timber-decked roof to observe the surrounding meadows and woodlands.


Approach view
Approach to the pavilion
Plan and Section; Natural ventilation through staircase and ventilation turrets
Plan and Section: natural ventilation through staircase and turrets
diagram01: Compact Plan
Diagram01: Compact plan — less perimeter = less energy for cliemate control
diagram02: Proportional Rooms
Diagram02: Proportional rooms — proportional room shapes = functional with sunlight and natural ventilation
diagram03: Adaptable design algorithm
Diagram03: Adaptable design algorithm = Flexible design with an algorithm — adaptable with changing brief
designing = coding


designing = coding
designing = coding — The design process was also an iterative coding process using Java Programming Language.